Welke weg leidt jou naar Rome?
Herken je deze metafoor?
Je hebt een diep verlangen om het Rome te bezoeken. Je zit er vol van en spreekt dat verlangen op verschillende plekken uit. Je ontdekt dat meerdere mensen hetzelfde verlangen hebben. Je het een gezamenlijk verlangen te pakken! Met een groep beslis je, dat je samen naar Rome gaat. Yesss!!!
Maar dan komt het moeilijkste ; Via welke route ga je naar Rome? Hoe meer mensen, hoe meer verschillende routes er op tafel komen te liggen. De één nog beter dan de ander. Voordat je het weet neemt iemand de leiding en bepaalt voor jullie allemaal welke route gekozen wordt. De eerdere energie is ver te zoeken, sommigen dreigen zelfs niet meer mee te gaan. Het verlangen om naar Rome te gaan neemt af, men lijkt te zijn vergeten waarvoor je ook alweer bij elkaar was.
Niemand heeft bedacht dat je ook je eigen route kunt bepalen om elkaar te treffen in Rome. Het middel, de route, werd het doel.
Dit zie ik ook vaak gebeuren bij veranderingen/verbeteringen in het onderwijs. De route wordt op één manier benaderd en vaak door één persoon bepaald. Het gezamenlijk verlangen verdwijnt naar de achtergrond . Er is geen ruimte voor andere kortere, langere routes. Gemiste kans, er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden ook in geven en organiseren van onderwijs.