Waarnemen is de belangrijkste cognitieve vaardigheid

 Waarnemen is de belangrijkste cognitieve vaardigheid. “ volgens Emiel van Doorn

Het klopt! Kan ik je uit ervaring en kennis vertellen.

Al het denken én leren begint met zintuiglijke waarnemen. Dit is de basis voor alle andere functies om te leren, denken en ontwikkelen.

Door de jaren heen heb ik verschillende leermeesters in mijn kennisnetwerk verzameld.

Mensen die mij persoonlijk, of via hun boeken, artikelen, lezingen, trainingen antwoorden gaven op op de vraagstukken die ik ontwikkelde in het onderwijs.; Ervaren onderrichters, die zich onderscheiden door bekwaamheid in een wetenschap, leer of vaardigheid.

Vraagstukken gerelateerd aan leren, denken en ontwikkelen.

Afgelopen week deelde ik al een artikel van Jelle Jolles over executieve functies en deelde ik mijn ervaring met Marald Mens op dit thema.

Vandaag wil ik je kennis laten maken met de kennis die ik jaren geleden opgedaan en toegepast heb, uit het werk van Emiel van Doorn. Hij heeft mij de relatie tussen executieve en cognitieve functies haarfijn weten uit te leggen.

Elke executieve functie is te koppelen is aan onderliggende cognitieve functies. Het gaat hierbij om wat je kan en wat je doet, wat je al weet, wat je nog niet weet hoe je erover denkt en hoe je het denken kunt reguleren en er naar kunt handelen.

Door de verschillende ordeningen, maar ook door de verschillende definities van zowel de executieve functies als de cognitieve functies is het belangrijk dat je in een team dezelfde “taal” gaat spreken op basis van bronnen.

Het is belangrijk om zelf na te blijven denken over de kennis, die je opdoet over deze thema’s.

Bij ieder kind verloopt de ontwikkeling van deze functies weer anders, waardoor je bij elk kind moet kijken wat het nodig heeft.
Sluit hierbij aan bij de zone van de naaste ontwikkeling en onthoud dat de executieve functies, cognitieve functies en metacognitie absoluut niet zonder elkaar kunnen en dat je deze kennis nodig hebt om kinderen te kunnen ondersteunen in hun leer-en ontwikkelprocessen.

Meer weten? In dit artikel kun je misschien antwoorden vinden op je eigen vragen

https://lnkd.in/dbdUucpZ

#Onderwijs #denken#kennisvergaren #leermeesters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: