Digitalisering en verandering in onderwijs
Onderwijs is in transitie.
Of je het nu wil of niet, ziet of niet ziet, volgt of niet volgt; digitalisering verandert langzaam de organisatie, de inhoud van het onderwijs en de leraaropleidingen.
Digitalisering heeft onze maatschappij verbonden, verrijkt en efficiënter gemaakt. In sommige opzichten heeft het het leven aangenamer en gemakkelijker gemaakt en biedt het kansen voor de toekomst. Maar het kent ook onwenselijke gevolgen; digitale kloof en groeiend ongelijkheid, polarisatie, desinformatie, algoritmische manipulatie, macht etc. Burgers die niet mee kunnen komen.
Wie leert ze mee te komen?
Dat betekent dat er werk aan de winkel is er wordt en gaat nieuwe kennis en andere vaardigheden van burgers en leraren gevraagd worden. De professionele identiteit van de leraar zal daardoor ook veranderen.
Uit onderstaand artikel heb ik het volgende opgehaald waar PO en VO onderwijs mee te maken heeft en en nog meer gaat krijgen;
In primair en voortgezet onderwijs wordt digitale geletterdheid opgenomen in kerndoelen. Van leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis over digitale geletterdheid kunnen overdragen en leerlingen deze vaardigheden laten ontwikkelen.
Er wordt van je verwacht, dat je nieuwe technologieën benut bij het leren, om inzicht te krijgen in de kwaliteit van het onderwijs en dat weet te vergroten. Denk ook aan gebruik van digitale en adaptieve leerprogramma’s.
Samenwerkingen tussen schoolbesturen wordt gestimuleerd. Wetenschap blijft voortrekker in digitalisering.
Het goede nieuws is, dat ik tijdens mijn werk de contouren van nieuw onderwijs zie ontstaan en keer op keer stuit op, inspirerende, innoverende, onconventionele organisatievormen, samenwerkingen, adaptieve leermiddelen en initiatieven . Ook word er kennis gedeeld met ouders om digibetisme aan te pakken. Professionals die digitalisering al belichamen en onderwijzen, zijn al begonnen.
Wil jij jezelf voorbereiden op veranderingen?
Lees dan deze Kamerbrief. 👇